Sluta vikthetsa!

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg i stil med det här men inte riktigt vetat hur jag ska formulera mig men here we go!
 
I dagens samhälle matas vi ständigt med bilder på smala modeller och kändisar, nya bantningstips finns i varenda kvällstidning dagligen och även i många magasin som man köper och vikthetsen är ett faktum som inte kan undgå någon. Att då vara ung och växa upp i ett samhälle där smala människor ständigt exploateras och får stort utrymme i media kan inte vara lätt, eller det är inte lätt.
 
Det är både märkligt, upprörande och fascinerande på en och samma gång att detta "fenomen" har fått fortgå i så många år nu. Det debatteras hit och dit om hur skadligt dagens ideal är för unga men blir det någon skillnad? Jag tycker nog att hetsen är minst lika stor idag som för 6-7 år sedan om inte större. Idag ligger fokus inte bara på att vara smal utan det har uppgraderats till att man ska träna som en tok, gärna varje dag, och äta extremt "nyttigt" för att få synliga muskler och vara slimmad och tonad. Detta har gjort att vi idag har fått ytterliggare en ätstörning nämligen Ortoxi som innebär att man har en sjuklig fixering kring att leva nyttigt, det vill säga genom att träna ohälsosamt mycket eller att äta extremt nyttigt. Som att det inte var nog med anorexia och bulimi?!
 
I dagens samhälle känns det dessutom som att de som tränar, äter nyttigt och dessutom visar upp sitt nyttiga leverne dessutom blir hyllade och lyfta till skyarna. Tyvärr är ju detta något som spär på risken för att den "nya" ätstörningen Ortoxi får chansen att befästas ytterliggare. Det blir alltså ytterliggare en press på dagens unga och även vuxna, att man ska träna och äta nyttigt för att "passa in". Sedan behöver det inte betyda att alla som tränar massor och äter nyttigt riskerar att bli sjuka, det är helt individuellt hur man är som person och träning och hälsa är olika för olika personer så därför säger jag inte att det är fel utan att det kan bli väldigt fel.
 
 
Foto: Colourbox
 
Jag ska erkänna att innan jag blev gravid våren 2014 låg jag nog lite på gränsen till att vara i riskzonen för ortoxi. Jag tränade för det mesta 4-5 gånger i veckan, ibland fler och jag åt bara kvarg och liknande till mellanmål, uteslöt de flesta kolhydraterna och socker och onyttigheter var väldigt ovanligt att jag intog. Jag gick ner 4kg på bara någon månad i samband med detta och jag tränade stenhårda pass när jag var på gymmet. I och med graviditeten fick jag släppa på denna fixering vid att utesluta kolhydrater osv för barnets skull och allt som allt gick jag upp 20kg under min graviditet. Ja jag fortsatte träna lite grann under själva graviditeten men försökte ställa om hjärnan på att det är okej att gå upp i vikt nu, det är för en god sak och jag mådde faktiskt väldigt bra under den perioden.
 
 
En bild från mitt arkiv; T.v. När jag tränade som mest och ibland kanske lite för mycket. T.h. Sista veckan under graviditeten
 
Det är inte på något vis fel att träna och röra sig, jag förespråkar det snarare fullt ut då jag vet vilka hälsofördelar det finns med att röra på sig ett par gånger i veckan. Man minskar risken för allvarliga sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar osv. Som med allt annat här i världen handlar det om att göra saker med måtta, det vill säga att kroppen mår bra av att få träna och röra på sig ett par gånger i veckan och det är inte fel att unna sig en bulle eller något annat man tycker är gott, bara man inte gör det i stora mängder dagligen.
 
Personligen älskar jag att träna och röra på mig, jag mår otroligt bra i både kropp och själ när jag får göra det ett par gånger i veckan och träning kan många gånger fungera som terapi för mig. I mitt jobb som sjuksköterska på en akutvårdsavdelning där tempot är skyhögt och man inte sitter ner mer än högst ett par minuter åt gången och för det mesta springer runt ute hos patienterna så behöver jag träningen. Träningen gör att jag orkar mer på jobbet både fysiskt och psykiskt, vilket är en livsviktig del av mitt jobb då det är väldigt krävande och vi många gånger har att göra med livshotande tillstånd. Det gäller att man klarar av att vara skärpt på jobbet och dessutom vill man ju orka vara social när man kommer hem. Jag vill orkar vara en bra mamma till min dotter och en glad och kärleksfull sambo till min andra hälft. För att orka allt detta behöver jag röra på mig, men det får inte gå till överdrift. Jag tränar inte för att bli smal, jag tränar för att må bra och förhoppningsvis få leva ett långt och friskt liv! Dessutom har jag fått ett nytt perspektiv på livet, jag vill ge min dotter sunda värderingar och förhållningssätt till livet och på mat och träning. Inte vill jag trycka i henne massa sjuka ideal och få henne att tro att hon inte duger som hon är, det gör samhället alldeles för bra på egen hand. För mig handlar det om att försöka uppfostra en stark individ som trivs med den hon är och har en sund inställning till livet och maten, om jag lyckas får vi se om sisådär 13-15år och då har vi förhoppningsvis vettigare ideal än idag!
 
Nu blev det ett rätt långt inlägg, jag hoppas ni orkade läsa det då jag anser att detta är viktigt.
 
Vad tycker ni om detta? Känner ni igen er i det jag skriver? Lämna gärna era åsikter om ämnet, ser verkligen fram emot att läsa era tankar och jag lovar att jag läser alla kommentarer och svarar även på dem ♥

Denna design är gjort av Alice - http://alicelindstrom.se
beställ din egna design genom att klicka här

Cajsa

Jo, men huvudsaken är att min systerdotter blir frisk. :)

2015-12-20 10:37:20
Blogg: http://cjssong.blogg.se/
Marika

Håller med dig!

2015-12-20 11:01:05
Blogg: http://Http://katrimarikas.blogg.se
Jen

Jag tycker all typ av kroppshets är onödig. Dessutom ska det ena alltid motargumenteras med det andra. Ska man vända sig ifrån smalhetsen så heter det att "riktiga kvinnor har kurvor" och då går man istället och klankar ned på de smala osv... Den dagen vi har ett samhälle där de som vågar vara nöjda med hur de ser ut (under hälsosamma förhållanden) är de som anses snyggast oavsett HUR de då ser ut, den dagen är jag glad :)

2015-12-20 13:31:48
Blogg: http://www.sparkles.se
Jen

Jag tycker all typ av kroppshets är onödig. Dessutom ska det ena alltid motargumenteras med det andra. Ska man vända sig ifrån smalhetsen så heter det att "riktiga kvinnor har kurvor" och då går man istället och klankar ned på de smala osv... Den dagen vi har ett samhälle där de som vågar vara nöjda med hur de ser ut (under hälsosamma förhållanden) är de som anses snyggast oavsett HUR de då ser ut, den dagen är jag glad :)

2015-12-20 13:31:48
Blogg: http://www.sparkles.se
Http://nouw.com/carroat

Vilken härlig inställning du fått till träningen. Jag håller med om att det är en sjuk vikt- och träningshets som är lätt att dras med i. Och sjuk ångest om man inte hinner/orkar träna. Man ska träna för att må bra och för att det är roligt, lagom är bäst och hoppas att det blir fler som inser det :)

2015-12-20 13:40:41
JoJo

så himla bra och viktigt inlägg! bra skrivet tjejen, jag håller med dig! :)

sv; åh tack så mycket fina du! det värmer att höra <3

2015-12-20 13:57:05
Blogg: http://nouw.com/rockdoll
Skogsraah ☾

Helt rätt! Bra inlägg!

2015-12-20 13:59:20
Blogg: http://skogsraah.se
Mia Forsberg

Ja det var riktigt kul att jag vann den dä chokladen, det tog bara 24 år! ;)

Väldigt bra skrivet! Jag har också skrivit ett inlägg tidigare i månaden om detta. Jag har själv haft problem med det och tränat mycket, ätit sjukt lite osv. Men nu har jag en annan syn och nu bygger jag muskler osv istället för att ha fokus på en smal kropp. :) Inlägget finns här: http://miizing.blogg.se/2015/december/focus-on-health.html

2015-12-20 13:59:31
Blogg: http://miizing.blogg.se/
Petra

väldigt intressant inlägg :D

sv tack så mycket ja den r riktigt fin är nöjd med den

2015-12-20 14:19:41
Blogg: http://brunetpetra.blogg.se/
Sanna

Hejsan, just nu har jag en tävling på min blogg där man har chans att vinna en valfri bikini från To Die For Swimwear! In och kika vetja :D

2015-12-20 14:29:00
Blogg: http://www.sannalarssons.devote.se
15 år & blivande mamma

Jag har alltid känt att andra hetsat, jag har aldrig orkat bry mig, vi är så öppna i min familj & går ofta runt i underkläder eller morgonrock, & det har gjort att jag känner mig så bekväm med mig själv & att alla ser olika ut.

2015-12-20 14:50:22
Blogg: http://nouw.com/elliejonsson
Erica

Väldigt bra inlägg! <3

2015-12-20 15:06:27
Blogg: http://faithhopelove.blogg.se
Felicia Karlström

Sånt himla viktigt ämne att lyfta! You go girl! :) Kram!

2015-12-20 15:11:18
Blogg: http://storasysteralskarmode.blogg.se/
Jessy

Himla bra inlägg!!

2015-12-20 15:39:01
Blogg: http://nouw.com/JessyGunnarsson
Boel

Otroligt bra inlägg!

2015-12-20 16:08:03
Blogg: http://musicwithboelish.blogg.se
ExklusivaMoi

Inlägget hade många bra aspekter samt dina egna värderingar! Med träning så är det mycket individuellt... alla har inte det där med att kunna hålla i det elitnivåer som våra elitidrotterna har, därför finns det "bara" de som lyckas utan att det ballar ur helt (som även har hänt även hos den skaran) Tycker att man ska köra för sin egna kropp å själ och ej för andras skull... detta är sååå viktigt och följderna kan bli väldigt tråkiga så det är viktigt att man tränar för sin egen skull =)

2015-12-20 16:34:24
Blogg: http://exklusivamoi.blogg.se/
linah

riktigt bra inlägg! <3

2015-12-20 16:41:10
Blogg: http://nouw.com/linaheve
annelie

intressant inlägg har själv haft problem med maten först slutat att äta åkte in på avd två år kom till ett boende och har nu gått upp och ligger på övervikt nu inte alls kul känner mig inte nöjd :S

2015-12-20 16:54:17
Blogg: http://tippellertopp.blogg.se
♥ Evahle.se - en blogg om psykisk hälsa ♥

Så bra skrivet!

2015-12-20 17:09:35
Blogg: http://evahle.se
Marie

Bra inlägg! Jag mår också bra av träningen, det ger mer energi och dagen känns mycket lättare efter mina morgonpass.

2015-12-20 18:53:47
Blogg: http://maarrre.blogg.se
Yohanna af Skovde

Jag håller med men tycker det är svårt med balansen. Motion ÄR viktigt, träning ÄR viktigt. Vi kan minska många sjuksiffror och fler tränade mer. Och med det menar jag motion och det kan vara att ta en kort promenad. Så tycker väl att det kanske behövs lite hets ibland. Men absolut ingen syliga-muskler-hets. Snarare ta-trapporna-istället-för-hissen-hets.

2015-12-20 19:45:42
Blogg: http://yohannaafskovde.se/
lucy

Jätte bra inlägg !
Jag har haft en otrolig kroppsfixering i hela mitt liv ( börja när jag var ca 10 ). Idag är det betydligt mycket bättre då jag lärt mig älska min kropp men sen får man dom där dagarna då man hatar allt. Men är ändå glad att det inte är som förr då jag förr totalt vägra äta och börja träna sten hårt :/ Sen hände en sak där som rädda mig ur det men tyvärr så hamna jag i den onda cirkeln igen :/ Idag är det som sagt bättre för nu tränar jag för att må bra och äter det jag vill äta. Inget mer spy, inget mer vägra äta för att bli smal. Utan nu är målet att må bra :)

2015-12-20 20:23:18
Blogg: http://nouw.com/Shawtygetloose
coffeeandcupcake.blogg.se

Bra inlägg :)

2015-12-20 20:34:42
Blogg: http://coffeeandcupcake.blogg.se/
sarah

oj skilnad

2015-12-20 20:50:50
Blogg: http://www.klarahs.blogg.se
Netti Starby

Så bra inlägg och jättebra skrivet! Kram

2015-12-20 20:56:55
Blogg: http://nettistarby.blogg.se/
Tilda Barkselius

Tycker det du skriver är jättebra och viktigt. hade ingen aning om att ortodoxi var något som existerade och känns så sjukt att det ska behöva göra det!

Svar: Ja visst är det sjukt?! Hemskt att det ska komma till ytterligare en ätstörning, räcker mer än väl med bulimi och anorexia.
MADDISENJ.SE

2015-12-20 21:30:03
Blogg: http://fluring.blogg.se/
MartinaOlsson

Just nu kan du vinna en helt valfri bikini från To Die For Swimwear i min blogg - var gärna med och tävla! :)
http://martinaolsson.myshowroom.se/56776/vinn-en-valfri-bikini-fran-to-die-for-swimwear/

2015-12-20 22:12:43
Blogg: http://martinaolsson.myshowroom.se
Linda

Jag håller helt med dig, det är för mycket hets kring vikt nu och har varit länge. Jag är evigt tacksam för att jag är vuxen nu och inte behöver bry mig om vad andra tycker om mig på det sättet, för jag kan hantera detta som vuxen. Men fy för alla tonåringar som växer upp nu och blir matade med allt om hur man ska se ut och vara. Tycker också det är sorgligt att höra att en ny sjukdom som ortoxi finns. Nej fy för alla kropps ideal alla är precis lika vackra och fin oavsett om du är smal, tjock, lång eller kort.
Tyvärr så tror jag inte det kommer minska med denna kropps hets utan den kommer nog bara bli värre och värre med tiden. Så det är viktigt att alla vuxna som har barn får barnen att förstå att de duger som de är.
När jag var tonåring var jag jätte smal men då blev jag retade för det, man sa att blåser man på dig så går du väl av, men som tur var så brydde jag mig inte särskilt om det alls utan tyckte mest att det var korkade människor som höll på så. Jag hade en vän som var väldigt kraftigt överviktig och hon blev retad för det, tyvärr så tog hon väldigt illa vid sig och har kämpat och kämpar fortfarande med att försöka vara nöjd med hur hon ser ut.
Ha en fin dag
och detta var ett väldigt bra ämne att ta upp
kram Linda

2015-12-21 11:38:57
Blogg: http://stigintilloss.blogg.se
Julia Müller-Sandvik

Ortorexi*

Jag är inte i riskzonen, men älskar att kolla på alla de smala, vältränade tjejer på instagram och bloggar. Att folk hetsas av det eller hetsar andra med det är aldrig bra eller okej, men detta är det ENDA som leder till att jag inte är stor som ett hus. För mig är hetsen inspiration och målbild... så för mig är det rätt bra att de visar upp sig på det viset :)

2015-12-21 21:44:10
Blogg: http://juliamullersandvik.se/
Mo

Bra skrivet! Jag har alltid haft mycket komplex över att jag varit så smal. När jag gick i högstadiet var det såå jobbigt när alla såklart skulle kommentera det. Gick med 3 dubbla byxor ibland för att "få större" ben. Började tillslut träna ben och dricka proteindrinkar så räknas väl nu som "normal". Verkligen trist med dagens samhälle men det är väl så det är och förmodligen kommer vara ett tag till :/

Svar: Det är fruktansvärt att man ska få "skit" kastat mot en oavsett hur man ser ut. Antingen är man för smal, för tjock, för kurvig, för spinkig, för lång, för kort etc. Det spelar väl ingen roll hur man ser ut?! Det viktiga är ju att man mår bra både psykiskt och fysiskt, så hemskt att samhället inte kan bidra till ett vettigt sätt att se på kroppen. Hoppas du mår bra i dig själv idag oavsett hur du ser ut. Stor kram till dig och för att du delade med dig <3
MADDISENJ.SE

2015-12-21 22:50:17
Pauline Hurtig

så bra inlägg!

2015-12-22 08:58:57
Blogg: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/

Namn:
Ska jag komma ihåg dig?

Mejl: (visas inte)

Blogg:

Kommentar: